Crossfit – den nya folkidrotten

Crossfit – den nya folkidrotten

Crossfit är en träningsform som blivit populär på den senaste tiden och många menar att idrotten har potential att bli den nya så kallade folkidrotten. Crossfit är en idrottsform där man kombinerar styrka och kondition, samt smidighet och laganda. Den går även utmärkt att utöva utan att tävla, vilket säkert gör den attraktiv för en större grupp människor.

Vad är Crossfit?

Crossfit kan liknas vid funktionell träning och har legat till grund för träning inom många yrken som exempelvis poliser, brandmän och militären. Många har säkert sett de träningsbanor militären använder, där man både springer och klättrar över hinder. Lägger man till moment som mer liknar ren styrketräning så har man i princip crossfit. Crossfit utmärker sig också i sin möjlighet till variation och man tränar många gånger i grupp med ständigt nya utmaningar. Ett exempel skulle kunna vara tio armhävningar följt av tio marklyft följt av två sprinter och upprepa tio gånger på bästa tiden. Särskilda anläggningar är numera helt dedikerade till sporten, vilka skiljer sig från vanliga gym och gymnastiksalar. I fokus finns ofta rep som man klättrar i, ställningar där man gör pull-ups och plattformar för marklyft och squats.

Jämställd träningsform

Crossfit är väldigt jämställt då alla får träna samma moment. Man kan ändra antalet repetitioner, eller tider, efter egen förmåga. Man kan även lägga på lättare vikter på skivstängerna om man är nybörjare. Crossfit beskrivs ofta som en sport med stor gemenskap och ofta är det relevant vem som är bäst. Under de större mästerskapen är dock många elitsatsande och vinnarna brukar kallas “världens mest vältränade”, och man syftar då på den allsidiga träning som krävs för att nå toppnivå. Den som vill börja med sporten men är helt otränad, kan börja träna på hemmaplan, för att snabbt få upp en grundkondition. Ett enkelt men komplett hemmagym och ett par löpskor är ett bra sätt att både komma igång och snabbt nå en bra grundfysik.

Struktur i träningen

Crossfit erbjuds på många gym och andra faciliteter i landet. Ofta delas sporten in i olika träningsklasser och en introduktionsklass är ofta vägen att gå, om man är total nybörjare. Man behöver också lära sig att behärska grundelementen i sporten, såsom att kunna utföra marklyft, stats och göra pull-ups med eller utan hjälp. Just att kunna utföra styrkeövningar med god form är viktigt för att undvika skador. Ett crossfit-pass börjar med ordentlig uppvärmning och övergår sedan till dagens träningsrutin, som ständigt är ny för alla deltagare. Olika crossfit-tränare brukar vilja sätta sin prägel och under ett år, har man sällan utfört samma slags träningspass eller kombinationer, mer än en enda gång. Det är också här styrkan i sporten ligger, med de många möjliga träningsformerna. Det blir helt enkelt svårt att bli less på crossfit när man väl börjat.

dante