Träning i hemmet

Träning i hemmet

En idrottare som är aktiv på en högre motionsnivå kan ibland behöva träna hemma. Har man små barn är det inte alltid en självklarhet att träningspasset på fotbollsplanen eller gymmet blir av. Då kan det vara bra att ha ett alternativ på hemmaplan som ger möjlighet till vardagsmotion.

Styrka och spänst

Att köra styrketräning är kanske den mest fördelaktiga typen av motion i hemmet. Det kräver inte lika stort utrymme som löpturer eller gymnastik och kan enkelt riggas upp. Välj en plats i hemmet som lämpar sig för diverse styrkeövningar. Lämpligt är att välja ett rum som har en öppen ingång eller en dörr som kan öppnas. Var noga med att kontrollera ingångens lister eftersom du kommer belasta dem med redskap och din egen tyngd. Du kan till exempel behöva borra en krok i en list och därför är det viktigt med rejäla och tåliga material.

I kroken kan du sedan spänna fast olika typer av redskap till spänstträning. Det kan vara elastiska band som du tränar med för att förbättra musklernas spänst, men även som ren styrketräning. Det är en mycket praktisk övning som inte tar upp mycket plats eller är krångligt att installera.

Fysik och motion

Dåligt med utrymme hemma? Lugn, fysikträningen behöver inte lida för det. En enkel pall eller annan låg möbel kan bli till det perfekta träningsredskapet för att förbättra fysiken. Du låter pallen få funktionen av en klassisk stepbräda. Gör olika övningar med benen där syftet är att få igång pulsen. Ställ dig upp på pallen med bägge benen och gör sedan samma sak fast med ett ben i taget. Avslutningsvis kan du hoppa jämfota upp på pallen. När du känner att benen fått sin dos av träning kan du använda pallen till att träna överkroppen. Kör axlar, triceps och biceps med olika typer av hävövningar. Som grädde på moset är den här pallträningen även toppen för din hållning. En kvarts pallträning och du kommer känna dig riktigt slutkörd, även fast du inte tagit dig till fotbollsplanen eller gymmet.

Tips på saker att ha i hemmet

Det finns även andra ting som gör träningen mer flexibel.

  • En yogamatta och en pilatesboll är faktiskt redskap som gynnar alla motionärer; inte bara yogaentusiaster. En elastisk matta i behagligt material passar utmärkt till olika stretchövningar och pilatesbollen funkar perfekt till mag- och ryggträning.
  • Kettlebell är ett favoritredskap för många personliga tränare, vilket är förståeligt med tanke på kettlebell-redskapets många funktioner. Den ger dig möjligheten att träna hela kroppen med ett och samma redskap!
  • Hopprep är ett klassiskt träningsredskap som faktiskt hör till de bättre när det kommer till motion. Det passar lika bra till uppvärmning (du får snabbt puls) som till att förbättra konditionen. Hoppandet kan dock kräva större plats än styrketräning i hemmet och tipset är att hoppa utomhus.
  • Avslutningsvis är tipset att investera i en träningsklocka som du enkelt kan använda för att ta tid på dina övningar. Skippa klumpiga tidtagarur och mobilen som träningsredskap, välj någon av marknadens smidiga träningsklockor. Den kan enkelt bäras under hela träningspasset.
dante