Allt om padel

Allt om padel

De senaste åren har padel blivit den allra hetaste sporten du kan utöva. Det är en sport som alla pratar om. Men för att du ska kunna hänga med i snacket är det bra om du vet vad padel är för något. I det här inlägget kommer du att få veta allt om padel.

Padelns ursprung

Vi börjar med att berätta lite om padelns historia och dess ursprung. Visste du att padel är en blandning mellan två sporter? Nämligen squash och tennis. Det var i slutet på 1960-talet som padeln föddes. Det har funnits liknande sporter innan dess, men padeln så som vi känner den idag uppfanns år 1969 i Acapulco som ligger i Mexiko. Padelns urfader heter Enrique Corcuera och var en mexikansk entreprenör. Han hade en squashbana på tomten och bestämde sig för att utveckla banan ytterligare genom att ta in element från tennis. Efter utveckling av sporten kunde den börja spelas på riktigt. Bland annat av Enriques vän som var den spanska prinsen som tog med sig sporten över Atlanten och till Marbella där sporten än idag har ett starkt fäste. Det var i Marbella som sporten upptäcktes av en svensk entreprenör som i slutet på 90-talet byggde Sveriges allra första padelbana. Sedan dess har sporten blivit allt mer populär och de senaste åren har det byggts en padelhall på nästan varenda ort runt om i hela Sverige.

Utrustning

Om du tycker att det verkar roligt med padel men ännu inte testat sporten är det sällan särskilt långt till närmsta padelhall. På plats kan du låna både racket och boll. Men själva utstyrseln får du stå för själv. De flesta väljer att klä sig i kläder som är flexibla att röra sig i och är oömma. Det är också viktigt med bra skor. Många som testar på att spela padel faller pladask för sporten och börjar träna padel allt oftare. Om du till och med har börjat att tävla i padel är det kanske läge för dig att köpa din egen utrustning. Du kan till exempel köpa ditt eget padelracket eller dina egna bollar du kan ta med dig. Fördelen med att ha sin egen utrustning är att de racketar du köper oftast är mer bekväma att hålla i och kan ha olika egenskaper. Är du osäker på vilket padelracket du ska köpa kan du gå till en sportbutik och se om de har padelutrustning för att på plats känna på utrusningen och på så sätt avgöra vilket racket som känns bäst för dig.

Träna padel

Som vi nämnt tidigare så spelas padel på en padelbana. En padelbana finns i en padelhall och du hyr den bana du vill använda. För att träna padel behöver du ha med dig minst en kompis. Det går bra att träna padel en och en, men i matcher tävlar man i tvåmannalag. Med andra ord så är padel en väldigt social sport och många tränar padel tillsammans för att det är ett bra och lättsamt sätt att umgås samtidigt som man får bra motion.

dante