Träning och hygien

Träning och hygien

Bakterier förekommer överallt i vår omgivning. De allra flesta är inte skadliga eller till och med nyttiga men det finns också bakterier som gör att vi blir sjuka. Eftersom bakterier trivs i fuktiga miljöer (som sår) kan bakterier överföras till andra människor när du tränar via hudkontakt, träningsskydd eller träningsredskap som inte rengjorts. Därför är det viktigt att du ser till att din hud är både hel och ren. Om du har sår som exempelvis skavsår eller skrubbsår är det viktigt att såren täcks med plåster. Du kan förebygga att utsättas för oönskade bakterier genom att endast använda egna träningsskydd, se till att rengöra träningsredskapen, duscha efter träningen och endast använda egna hygienartiklar och handdukar.

Handsprit och våtservetter

Det har blivit allt vanligare att använda handsprit, vilket är en bra vana vi fått efter covidpandemin. När du exempelvis tränar på ett gym är det viktigt att du använder handsprit för att undvika att bakterier sprids och samlas i din utrustning. Använd handsprit, alkogel eller bakteriedödande våtservetter före och efter ett träningspass. Det här är särskilt viktigt för dig som väljer att duscha hemma istället för på träningsanläggningen. Att duscha hemma är ett bra alternativ eftersom du kan undvika att utsättas för eventuella fotvårtor och fotsvamp som lätt sprids via golv i omklädningsrum och dusch. Ett annat tips är att undvika att gå barfota i en sportanläggning.

Viktigt att duscha

Det är viktigt att duscha efter träningen oavsett om du duschar på gymmet eller hemma. Eftersom svett kan täppa igen dina hudporer och skapa dålig hy bör du duscha så snart som möjligt efter ett träningspass. För dig som tränar ofta är det en god investering att skaffa en ny, prisvärd och snygg duschhörna av god kvalitet. Det är som sagt aldrig fel att ersätta en gammal tråkig dusch med en ny. Hos Rörfokus finns det ett stort urval av snygga duschhörnor i olika storlekar, former och design. En modern duschhörna är alltid en snygg inredningsdetalj som kommer att tillföra en modern lyxkänsla i badrummet. Hos Rörfokus kommer du garanterat att hitta en duschhörna av god kvalitet som passar perfekt i ditt badrum oavsett om badrummet är litet eller stort. Du kan till exempel välja mellan en duschhörna som har en rund eller rakare form samt frostat eller färgat glas.

Bra vanor

Skapa bra vanor före och efter träningen. Det finns till exempel ingen anledning att vara sminkad när du tränar utan använd bra hudprodukter och sätt på smink efteråt istället. Undantag kan dock göras med mineralsmink som tillåter din hud att andas. Om du tycker att ditt ansikte är rött som ett stoppljus efter ett intensivt träningspass kan du minska den effekten med kallt vatten. Svalka ditt ansikte och drick riktigt kallt vatten, det kommer att resultera i att dina blodkärl slutar utvidga sig.

dante