Stärk hälsan och få energi med frukt

Stärk hälsan och få energi med frukt

Vilken lyx att få en låda eller korg med fina frukter levererade direkt till jobbet, träningshallen eller eventet! Kost och hälsa går hand i hand, precis som träning. Att regelbundet äta frukt på jobbet är bra och nyttigt för alla. En kropp som håller sig aktiv behöver underhållas med bra kost. Det är ett enkelt och prisvärt sätt att värna om personalen. Med många olika sorter att välja mellan kan varje arbetsplats dessutom själva beställa vad de vill ha.

Kom ihåg varje dag

Ofta glöms den där frukten bort i vardagen när det finns så mycket annat att göra. Ibland kan det därför vara bra att frukterna ligger synligt och tillgängligt. Att regelbundet plocka med sig en frukt skapar en rutin som gör det mer sannolikt att fortsätta. Med variation blir det dessutom roligare och godare.

Så går det till att beställa leveranser

Utgå från vilken typ av frukt ni gillar och hur mycket som behövs för en dag eller vecka. Det finns många varianter att välja mellan och olika mängd från 4 kg. Vissa innehåller exotisk frukt, medan andra fokuserar på klassiker som banan, äpplen och päron. Det finns även ekologiska och säsongsbaserade alternativ. Äpplen, päron, banan och apelsin finns att köpa i lösvikt. Ett annat alternativ är en färdigpackad påse med frukt för en person att ta med sig. Arbetsplatsen tecknar ett abonnemang, men bestämmer själva innehåll och hur ofta leveranserna görs. Rekommenderad mängd för beställning är 1 kg frukt per person.

Ha koll på vad du äter

Hur bra mat som äts under veckan beror på hur våra vanor ser ut och vad vi tycker om att äta. Det är vanligt att vuxna och barn äter alldeles för lite frukt och grönsaker. Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer bör vuxna och barn över 10 år äta 500 gram frukt och grönt per dag. Det kan till exempel vara tre frukter och två nävar grönsaker varje dag.

Näring och energi

Det är alltid bra att variera kosten för att få i sig lite av alla näringsämnen. Just frukt och grönsaker innehåller mycket vitaminer som inte finns i samma mängd i andra livsmedel. Frukt förknippas ofta med just vitaminer. Men de innehåller dessutom många andra näringsämnen som kroppen behöver, till exempel fibrer, antioxidanter och nyttiga kolhydrater.

Testa olika sätt att äta

Fördelen med många frukter är att de kan packas i väskan eller fickan och ätas när man är på språng. De behöver inte tillagas eller ätas med bestick. De är även lätta att variera i sort och tillagning. En fruktsallad eller smoothie kombinerar fler sorter och kan täcka hela dagens behov av frukt på samma gång. Frukt kan även kombineras med ost, keso, bönor, matvete och dressing för att bli mer matig.

dante