Världens största idrottevenemang

Världens största idrottevenemang

Inom herrfotbollen är den största turneringen världsmästerskapet, som går av stapeln var fjärde år. Officiellt heter turneringen FIFA World Cup och har anordnats sedan 1930. Undantagsåren har varit 1942 och 1946 då andra världskriget förhindrade arrangemangen. Idrottsevenemanget har sedan dess vuxit och numera är det även enorma summor pengar inblandade. Detta syns även i de mindre föreningarna där ungdomar allt tidigare värvas till de större lagen, och det är både de stora klubblagen liksom drömmen att få spela VM som hägrar. För att nå så långt som möjligt krävs det naturligtvis en finansiell bra helhet och inom idrotten är det numera viktigare än någonsin att veta hur man bäst både spara pengar och investerar klokt.

Huvudturnering

I huvudturneringen, som kallas “VM-slutspelet” deltar 32 lag, vilket planeras att utökas till 48 lag. Innan VM-slutspelet deltar 200 lag i en turnering för att kvalificera sig till slutspelet, under en period på nära 3 år. Matcherna pågår då i en geografisk uppdelning men där värdnationen är direktkvalificerad. Det är även tillåtet för två olika länder att tillsammans arrangera slutspelet, och på detta vis dela på kostnaderna. Då måste man bara på förhand komma överens i vilket av länderna den slutgiltiga finalen ska spelas, vilket inte är lätt alla gånger. Finalen i slutspelet, är ett av de i särklass största ögonblicken inom idrotten, särskilt om man ser till antalet tv-tittare världen över.

Vi tar det från början

Fotboll för herrar fanns tidigt med i OS-programmet och redan vid sekelskiftet var sporten öppen för amatörer att delta i. 1904 bildades således FIFA som ett förbund för världsfotbollen och fick tidigt en idé om att skapa en egen turnering, där man även ville öppna upp för den allt mer ökande proffs-fotbollen. Uruguay, som hade vunnit de senaste två årens OS-guld i fotboll, fick bli den första värdnationen för världsmästerskapen 1930, och 13 lag deltog. Plats fanns för ännu 3 lag, men den långa och mycket kostsamma resan, gjorde att bara fyra lag från Europa kunde ta sig till platsen. Uruguay blev världsmästerskapens allra första vinnare.

Brasilien flest titlar

Sedan starten på turneringen har slutspelet ordnats 21 gånger och Brasilien är med sina 5 titlar, det land som vunnit guldet flest gånger. Det land som vunnit flest antal medaljer är Tyskland, om man inräknar Väst-Tyskland med sina 12 st.

VM-slutspelet

Vart 4:e år spelas alltså slutspelet som pågår under en månad. 32 lag delas upp i åtta grupper och de två bästa lagen från varje gruppsel går vidare till åttondelsfinaler. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler, match om bronset och till sist den stora finalen. Fotbolls -VM som helhet har utvecklats enormt mycket sedan starten 1930 och räknas till världens största idrottsliga evenemang. Under slutspelet 2006 beräknas 2,6 miljarder människor suttit framför teveapparaterna och följt spelen.

dante