Idrottsföreningar – en del av samhället

Idrottsföreningar – en del av samhället

En idrottsförening är inte bara en klubb som folk går till för att idrotta och träna – det är också en viktig del av samhället. Många föreningar är aktiva i samhällslivet och idrotten kan hjälpa till att förena och lyfta samhällen.

Förena

På många mindre orter spelar idrottsföreningarna en viktig roll: där möts människor och många känner varandra. Om det är en större match är det många i befolkningen som går och tittar på matchen, även om de inte känner någon av spelarna personligen och om laget spelar i en lägre division. Känslan är ändå att det är deras lag, och att man vill heja fram ortens förmågor. När det är marknadsdagar eller andra event i en stad, är det också vanligt att man håller till på en sportarena – praktiska och bra lokaler. Ibland kan det också vara en klubb som har en uppvisning eller publikfriande tävling. Idrottsföreningar är viktiga för gemenskapen på mindre orter, men också i större städer.

Lyfta bygden

Att ha en idrottsstjärna som tävlar i VM eller OS lyfter en hel ort. Det betyder också mycket för den lilla idrottsföreningen när stjärnan kommer på besök. Många av de stora atleterna är tacksamma för sin hemmaklubb och besöker den gärna!

dante